Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Kyselka - Vysoká

Lokalizace

Kyselka - Vysoká

Všeobecná charakteristika

Kraj: Moravskoslezský kraj
Okres(y): Bruntál
Katastrální území: Andělská Hora ve Slezsku
Mapové listy: 1513, 15133
Geologická správní oblast: Silesikum a žulovský masiv
Lokalizace: Rýžoviště v povodí potoka, tekoucího podél východního úpatí Hlásky k Suché Rudnéa jeho přítoku S. od Kyselky (Suchá Rudná).
Přístup k lokalitě: - bez omezení - autem přístupná bez zákazu vjezdu (v dosahu 250 m)
Charakteristika objektu: Četné pozůstatky po rýžování v délce asi 700, s relikty vodních nádrží a kanálů nad nimi.
Technický objekt: rýžoviště
Exkurzní lokalita: ano
ID : 858

Geologie

Geologická charakteristika: Rozsáhlé pozůstatky rýžovnických prací na tocích stékajících k JV a J z úbočí Hlásky. Hojné jsou sejpy (haldy), zářezy, strouhy a další pozůstatky po rýžování, které místy probíhalo rovněž metodou jílování. Část těchto prací představuje podle Nováka (1985) pozůstatky po těžbě primárních ložisek zlata v úsecích hluboce postižených fosilním větráním podél tektonického kontaktu vrbenské skupiny a andělohorského souvrství, který probíhá přibližně podél asfaltové silnice ze Suché Rudné do Vrbna. P. Novák nalezl v rýze pro plynovod v úseku u silnice doklady o dobývání šachticemi. Převažující těžbou zde však bylo především přepracovávání aluviálních a aluviálně-deluviálních sedimentů. Zdrojem zlata jsou hojná zlatonosná žilná ložiska na východním svahu a hřbetu Vysoké. Jedná se o prožilkově žilné zóny Au-křemenné formace s nízkým obsahem sulfidů (Aichler a kol. 1990). Materiál aluviálních sedimentů je představován především horninami vrbenské skupiny (grafity, fylity, metatufy, metadolerity, křemen) a andělohorského souvrství (fylitické břidlice, metadroby, metaprachovce).
Regionální členění: Český masiv - pokryvné útvary a postvariské magmatity - kvartér - kvartér erozních oblastí Českého masivu
Stratigrafie: kenozoikum - kvartér
Témata: těžební činnost a její následky, mineralogie
Jevy: říční terasa
Původ geologických jevů (geneze): sedimentární , antropogenní (činnost lidská)
Hornina: štěrkopísek
Geologický význam: geovědně historický význam, geoturistická zajímavost (geotop)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Zajímavé geol. lokality registrované v ČGS v CHKO
Ochrana geologického fenoménu: C - je důvodem k registraci lokality v databázi ČGS
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Ukázka rýžovnických prací v aluviálních a deluviálně-aluviálních sedimentech a patrně i dobývek na primární ložiska při fosilně zvětralém styku vrbenské skupiny a andělohorského souvrství (pásmo U silnice podle Nováka 1985).
Součást VCHÚ: CHKO Jeseníky
Střety zájmů: bez střetů
Popis střetů zájmů: Významnější střety nejsou známy. Část rozsypu při silnici Kyselka - Vrbno pod Pradědem byla aplanována při pokládání plynovodu.
Stav lokality: ucházející

Literatura

Aichler, J. a kol. (1990): Suchá Rudná - sever. - MS ČGÚ Praha. Novák, J. (1979): Andělohorský rudní revír. - Báňsko-historická studie. - MS GP Ostrava. Novák, J. (1985): Prospekce Jeseníků Au. Revize pozůstatků sekundárních ložisek Au. - MS UNIGEO Ostrava a Rýmařov.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Aichler Jaroslav, 20.11.93
Aktualizoval(a): Večeřa Josef 23.05.11

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 858 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-05]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/858.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]